TIDIGARE JOURNALIST VID DANSKA EKSTRABLADET MISSTÄNKS HA VARIT SUPERSPION FÖR STASI

Danska dagstidningen Jyllandsposten rapporterar i en artikel den 26 maj 2012 att journalisten Per Michaelson är den superspion, som avslöjats av forskaren Thomas Wegener Friis. Michaelson förnekar utpekandet.

Enligt upplysningar till dagstidningen Politiken i Köpenhamn är journalist Per Michaelsen identisk med den offentligt kände dansk, som forskaren Thomas Wegener Friis har funnit information om i det tyska Stasiarkivet.

Per Michaelsen har erhållit det borgerliga partiet Venstres frihetspris och flera andra journalistpris för avslöjanden om danskar, som arbetade för östtyska Stasi.

Thomas Wegener Friis og en tysk seniorforskare knuten till Stasiarkivet har tidigare kritiskt analyserat Michaelsons artiklar om Stasi.

År 2009 uttryckte de förvåning över att journalisten kunde offentliggöra namn och täcknamn på danska DDR-agenter två år innan Stasiarkivet hade upplysningar om täcknamn för agenter i utlandet.

På 1970-talet arbetade Michaelson som journalist i Västtyskland och kritiserade då i flera artiklar de västtyska myndigheternas antiterroristarbete.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: