POLITISK REALISM OCH DEN KLASSISKA GEOPOLITIKEN: DEL 2 THUKYDIDES

Den äldste realisten, Tukydides, ansåg att orsaken till det Peloponnesiska kriget var den förändrade maktbalansen mellan de två block av grekiska stadsstater som existerade i det klassiska Grekland: det deliska förbundet under ledning av Aten och det peloponnesiska förbundet under ledning av Sparta. Växande atensk makt gjorde spartanerna oroliga för deras stats säkerhet och det var detta som ledde till att de gick i krig.

Realister är mestadels skeptiska i sin inställning till moralens roll i internationell politik. I Tukydides meliska dialog (5.85 – 113) i boken om det peloponnesiska kriget kan man finna ringa förståelse för etiska normer i förhållandet mellan stater. Ett exempel på detta är de händelser, som utspelades 416 f.Kr då Aten invaderade ön Melos. De atenska sändebuden erbjöd två val, total förstörelse eller kapitulation. Melos kunde inte åberopa rättvisa, utan enda möjligheten var att de tänkte på sin egen överlevnad.

Politisk realism ställs vanligen i kontrast till ett vänsterliberalt tänkande med tankegångar om internationella normer, staters självständighet och internationellt samarbete.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: