POLITISK REALISM OCH DEN KLASSISKA GEOPOLITIKEN: DEL 5 HANS J. MORGENTHAU

Hans J. Morgenthau utvecklade en omfattande teori om internationella relationer i realistisk anda. Han var påverkad av den amerikanske protestantiske teologen och statsvetaren Reinhold Niebuhr, som liksom Hobbes ansåg att själviskhet och maktlystnad stod i centrum för den mänskliga existensen.

Detta betecknar Niebuhr med termen animus dominandi, en önskan att dominera, som är det främsta upphovet till konflikter. Morgenthau slår i sitt huvudverk, Politics among Nations: The Struggle for Power and Peace, först utgivet 1948, fast att “international politics, like all politics, is a struggle for power”.

Här nedan följer en kort presentation av de grundläggande sex principerna enligt andra utgåvan av Politics among Nations.

Grunden för Morgenthaus realistiska teori är maktbegreppet eller “of interest defined in terms of power”, vilket leder fram till hans andra princip: antagandet att politiska ledare “think and act in terms of interest defined as power” .

Morgenthaus tredje princip är att maktintresse är en universell kategori och en betydelsefull del av politiken. Innehåll och hur det utövas beror på den politiska och kulturella omgivningen.

Den fjärde principen bedömer förhållandet mellan realism och etik. Realister är medvetna om att politiskt handlande har moralisk betydelse och att det finns ett spänningsförhållande mellan moral och behovet av framgångsrik politisk verksamhet.

Försiktighet och inte övertygelse om den egna moralens och ideologins överlägsenhet bör vägleda politiskt handlande. Detta framhävs i den femte principen där det hävdas att alla statsaktörer inklusive den egna måste ses som politiska enheter som agerar för egna intressen inom ramen för makt.

Realismens sjätte princip är enligt Morgenthau att politiken definieras som en självständig sfär. Den kan inte underställas etiken men etik spelar ändå en roll inom politiken.

Morgenthau betraktar realismen som ett sätt att bedöma internationella relationer och som ett användbart medel för att planera vid politiska avgöranden. Internationell politik är liksom all politik för Morgenthau en fråga om maktkamp genom människans grundläggande maktlystnad.

Advertisements

3 Responses to “POLITISK REALISM OCH DEN KLASSISKA GEOPOLITIKEN: DEL 5 HANS J. MORGENTHAU”

 1. ford ranger forum Says:

  You need to be a part of a contest for one of the greatest websites online.

  I am going to recommend this website!

 2. Elliott Says:

  There is certainly a lot to find out about this issue.
  I love all the points you made.

 3. chevy silverado tail light Says:

  I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers but this post
  is really a nice article, keep it up.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: