JAN GUILLOU PÅ LISTA MED 49 MISSTÄNKTA ANHÄNGARE TILL TERRORLIGAN BAADER-MEINHOF I VÄSTTYSKLAND

Lena Breitner skrev den 12 juni 2013 på bloggen ”Tankar om IB” om uppgifterna i ett hemligt telex som den 11 december 1974 skickades från Säpos chef i Göteborg Pehr Synnerman till Säpos operationschef Olof Frånstedt. Se urval ur inlägget nedan:

Så här står det i det hemliga meddelandet:

”G(eno)m en tillförlitlig källa har framkommit att förespråkare för Baader-Meinhofligan troligen den 9.12.1974 kontaktade KFML(r) i Stockholm för att få hjälp med att väcka internationell uppmärksamhet för ligans situation i V-tyskland.”

”Situationen” i Västtyskland handlade om att Baader-Meinhofligans ledare Andreas Baader, Ulrike Meinhof och Gudrun Ensslin satt fängslade, liksom en mängd andra RAF:are. Det krypterade meddelande fortsätter så här:

”Ligans förespråkare som är från Hamburg ville ha KFML(r):s hjälp att företa en ockupation av en ambassad i Stockholm. KFML(r) vill inte ställa sig i spetsen för en sådan aktion men är villiga att ordna en demonstration eller att ta upp saken i press.

Genom samma källa har också framkommit att tyska förespråkare för ligan den 3 december 1974 haft kontakt med KFML(r) medlemmar i Norrköping och överlämnat informationsmaterial. Källan vet ej om ligan också kontaktat andra extrema v-organisationer.”

Den 24 april inleds ockupationen av västtyska ambassaden i Stockholm.

Vid sammanträffanden i Stockholm ska den västtyske BKA-officeren Krüger ha överlämnat en lista med 49 misstänkta Baader-Meinhof-anhängare i Sverige. ”Listan innehöll även adresser som västtysk polis fått fram vid utredningar av brott som RAF begått i Västtyskland”.

Bundeskriminalamt var den federala polismyndighet som under många år höll i utredningar kring terrororganisationen RAF.

Tre från det västtyska protokollet: straffrättsdocenten och FIB/kulturfronts juridiske rådgivare Göran Elwin, författaren Tobias Berggren samt Fib/Kulturfrontmedarbetaren Jan Guillou, som just precis detta år dömts för spionage i tingsrätten, hovrätten samt nekats prövningstillstånd i högsta instans.

Elwin och Berggren nämns i samband med Krum, riksförbundet för kriminalvårdens humanisering, en svensk organisation som engagerade sig i RAF-medlemmarnas situation i fängelset. Elwin och Berggren ska ha mött RAF-advokaten Siegfried Haag i Stockholm den 6 december 1974. Haag var inbjuden av Krum.

Det bör noteras att Siegfried Haag gick under jorden efter ambassaddramat och senare blev dömd till 15 års fängelse för terrorism av västtysk domstol. Haag var känd som RAF:s advokat under åren 1973-75, men mycket tyder på att han var djupt involverad i planeringen av ockupationen av västtyska ambassaden.

Göran Elwin deltog i en ”öppen och fredlig” demonstration utanför västtyska ambassaden i Stockholm tillsammans med ett tiotal andra deltagare den 12 december 1974, det vill säga dagen efter Synnerman skickat sitt hemliga PM till Frånstedt i Stockholm.

Vad demonstrerar då Elwin & Co om utanför västtyska ambassaden? På en av banderollerna uppges det ha stått ”Krav till Förbundsrepubliken Tysklands regering. Upphäv behandlingen och dödandet av 40 hungerstrejkande politiska fångar”. Exakt vilka de 40 fångarna var framgår ej, men på grund av syftningen hungerstrejk så är det nära till att tänka på RAF, som alltså här betecknas som ”politiska fångar”.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: