60 ÅR SEDAN FOLKUPPRORET I ÖSTTYSKLAND DEN 17 JUNI 1953

Lena Breitner påminde på sin blogg Tankar om IB den 16 juni 2013 att det den 17 juni 2013 var 60 år sedan folkupproret i Östtyskland. Över en miljon människor deltog i protesterna för frihet och demokrati i den kommunistiska diktaturen. Utdrag nedan:

Tysklands president Joachim Gauck påminde i ett minnestal om att den 17 juni är en gemensam historia för alla tyskar.

Fem dagar efter folkupprorets uppbrott beslutade Berlins senat att en gata skulle döpas till 17 juni-gatan och i hela Västtyskland blev 17 juni en helgdag. Den har nu ersatts av den 3 oktober.

Diktaturen i DDR svarade med massarresteringar, domar och till och med avrättningar.

Joachim Gauck vill att vi ska minnas dagen som en del i tysk frihetskamp. Vi ska minnas namn som Wolfgang Röhling, en femtonåring som dog då han ville bada i Spandauerkanalen, och en 24-årig låssmed som ställdes inför en militärtribunal och dömdes till döden då han haft ”kontrarevolutionära avsikter”. Namnet raderades ut på dokument, men 1993 fick han en gata uppkallad efter sig i Jena: Alfred Diener.

Kommentar: folkupproret i Östtyskland följdes av den ungerska antikommunistiska revolutionen 1956 och flera uppror i Polen och det under 1968 i dåvarande Tjeckoslovakien. Det var självfallet en stor besvikelse bland de undertryckta folken i Östeuropa att Väst inte ingrep till stöd för upproren. Förenta Staterna förde under presidenten Dwight Eisenhower på 1950-talet en politik för befrielse av de av Sovjet förtryckta folken. Efter revolutionen i Ungern övergavs befrielsepolitiken och kom att ersättas med ”fredlig samlevnad” med de kommunistiska diktaturerna. Först med president Ronald Reagan från 1980 blev befrielse åter målet för amerikansk politik. Antikommunistiska befrielserörelser fick stöd och politisk och ekonomisk krigföring kom på nytt att tillämpas. Det bidrog till Sovjetunionens kollaps och upplösning 1991.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: