NATOCHEF VILL SE ÖKAT SAMARBETE MED SVERIGE

Svenska Dagbladet, Stockholm, rapporterade den 9 november 2013 om att Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen bedömer att det militära samarbetet med Sverige kan vidgas, även utan ett svenskt Natomedlemskap. Utdrag nedan:

Fogh Rasmussen har precis lämnat Riga där han varit med på Natos stora övning Steadfast Jazz och träffat tre baltiska presidenter som varit påtagligt nöjda med att Nato-länderna visat så stort intresse för att öva i Baltikum och visa sin närvaro där.

Men ur både Natos och balternas perspektiv kunde det ha varit ännu lite bättre.

– De tre baltiska staterna lägger stor vikt vid ett nordiskt-baltiskt samarbete. Jag skulle också vilja se ett starkare samarbete. Vi såg till exempel vid luftövervakningen av Island vad det kan betyda.

Just den händelsen visar både vad som kan göras och vad som inte riktigt är möjligt. Efter att USA dragit sig ur och inte på egen hand velat sköta bevakningen av Islands luftrum bestämdes att den uppgiften skulle cirkulera mellan Natoländerna.

Eftersom Island inte har något eget flygvapen rycker andra Natoländer, bland annat Norge, in för att garantera att Islands territorium inte kränks. I februari ska svenska Gripenplan och stridsflygplan från Finland också vara med, fast bara för att öva med norrmännen.

Det är enbart de norska planen som kan ingripa om det sker någon kränkning. På Nato betonar man att icke-medlemmar som Sverige och Finland inte kan vara med fullt ut och ta ansvar för försvaret av ett Natoland.

– På många sätt skulle det vara enklare om Sverige var med. Island är bara ett exempel, säger Anders Fogh Rasmussen som snabbt betonar att han som tidigare dansk statsminister naturligtvis inte kan lägga sig i någon inhemsk svensk debatt om Natomedlemskap.

– Däremot följer jag den svenska debatten med stort intresse. Sverige fyller alla villkor för att gå med och jag skulle välkomna ett svenskt medlemskap.

Nu är samarbetet mellan Sverige och Nato redan ganska tätt. På den stora övningen i Baltikum och Polen fanns till exempel svenska officerare med och Sverige har lovat att framöver ha Gripenplan med mera redo som backup för Natos insatsstyrka.

Enligt Anders Fogh Rasmussen finns det också mycket att göra framöver mellan Sverige och Nato när det gäller inköp av militär utrustning.

– Vi har redan konkreta exempel som samarbetet kring transportplanet C-17. Det samarbetet kan vidgas, även utan att Sverige har ett Natomedlemskap.

– Ett ökat samarbete är faktiskt enda vägen framåt.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: