GEOPOLITISKA PUTINRÅDGIVARE VILL HA RYSK DOMINANS I EUROPA

Dagens Nyheter, Stockholm, publicerade den 11 mars 2014 en artikel om aktuellt ryskt geopolitiskt tänkande. Vilka tankegångar styr Vladimir Putins handlande när han beordrar ryska trupper att besätta ett grannlands territorium? En ledtråd får man genom att ta del av vad den ryske presidentens nära rådgivare Alexander Dugin drömmer om: att Ryssland ska stå i spetsen för ett återupprättat euroasiatiskt imperium. För utdrag ur artikeln se nedan:

I och med att president Putin är den som ensam fattar alla strategiska beslut är det inte helt lätt att förstå vad som pågår bakom Kremls murar.

Euroasiatism är en vurm för det ryska tsarimperiet och Sovjetunionen.

Ideologins [mest extreme] chefsideolog är en statsvetare vid namn Alexander Dugin.

Han har varit rådgivare till politiker som kommunistpartiets ledare Gennadij Ziuganov och högerpopulisten Vladimir Zjirinovskij. Numera är det Putin och hans krets som lyssnar.

Dugin vill upprätta en Euroasiatisk union – med Ryssland som kärna – som sträcker sig ”från Lissabon till Vladivostok”. De gemensamma fienderna är ”atlantism”,”liberalism” och ”globalisering”. Ett Europa som tvingas kapa banden med USA blir mer beroende av Ryssland.

På sin blogg jublar Dugin över att Ryssland äntligen har erövrat Krim. Men han vill ha mer, och utmålar ett scenario för de kommande veckorna:

…Dugin döljer inte sin entusiasm för att Ryssland bör splittra upp Ukraina, eller helst svälja hela landet. Den ukrainska nationen ¬existerar ju inte, enligt Dugin, de är egentligen ryssar. Liksom Kremls propaganda fördömer han de liberala värden och den dekadenta …västliga demokratin som Ukraina har smittats av.

Men Dugin litar ändå inte helt på Putin som imperiebyggare, ännu har inte alla ”atlantister” rensats ut från Kreml, och han undrar om den ryske ledaren vågar ta steget fullt ut och driva världen till randen av ett renande nukleärt ragnarök.

”De som i dag säger ’bara det inte blir krig’ är förrädare… Ukraina är Ryssland! Realisten Putin vacklar ännu, men om han tar steget ut i avgrunden … kan han komma ut som en Helig Ledare”, skriver Dugin.

[Kommentar: Det är viktigt att komma ihåg att Dugin är företrädare för den mest aggressiva grenen i den nya ryska geopolitiken. Det finns flera mindre aggressiva geopolitiska tänkare som har Putins öra. Gemensamt är dock att åtminstone Ukraina bör återerövras.]

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: