FÖR FRIHET OCH DEMOKRATI I ASIEN 1965 – 1975

Under perioden 1965 till 1969 var författaren Bertil Häggman i Stockholm bland annat verksam med information om Vietnamkriget i som ordförande i Kommittén för ett fritt Asien (KFA). Verksamheten övervakades av Säpo och det finns ett omfattande arkivmaterial. Det består dock till huvuddelen av tidningsurklipp. Pressuppmärksamheten var omfattande. Senare, under 1970-talet, förekom samarbete med den informationsbyrå, som Sydvietnam (Republiken Vietnam) öppnat i den svenska huvudstaden.

I spetsen för en skandinavisk delegation besökte Häggman Vietnam år 1967, och delegationen togs emot av republikens statschef, generallöjtnanten Nguyen Van Thieu. Ytterligare besök ägde rum åren 1969 och 1971.

Från 1973 började det bli allt svårare att arbeta med upplysningsarbete till stöd för demokratierna i Asien. Möten och debatter stördes av den yttersta vänstern och Häggman utsattes för telefonhot.

Under besöken i Sydöstasien hade Häggman samlat material till en bok om politisk och psykologisk krigföring under Vietnamkriget. Det började som en promemoria och utvecklades till bokmanuset ”Victory in the Mind – Psychological Warfare and Propaganda During the Second Indo-China War”. Det är fortfarande opublicerat men delar av det har offentliggjorts i tyska och franska tidskrifter.

I manuset läggs bland annat vikt vid extremvänsterns opinionsbidrag över hela världen för åstadkomma ett amerikanskt tillbakadragande från Vietnam. Sydvietnam var på väg att bli en demokrati men pressad av hemmaopinion och världsopinion kom den amerikanska kongressen, sedan de amerikanska trupperna dragits tillbaka, att vägra fortsatt bistånd till Sydvietnam. Detta ledde till en snabb kollaps för Sydvietnams militära styrkor och en seger för diktaturen i Nordvietnam.

Häggmans erfarenheter från Sverige 1965 – 1975 var naturligtvis viktiga för denna analys. Under senare tid har forskare i USA åberopat min promemoria och pekat på bristerna i det demokratiska partiets politik under Vietnamåren på informationsområdet (i amerikansk public policy). Erfarenheterna från Vietnamkriget har i dag säkert en inverkan på politiken under Irakkriget och givetvis det nu pågående Afghanistankriget.

I mitt arkiv finns ett förslag, som lades fram av en PR-byrå i Stockholm för att förbättra informationsverksamhet om Vietnamkriget i Sverige. Så vitt jag vet kom detta förslag aldrig till användning.

Advertisements

3 Responses to “FÖR FRIHET OCH DEMOKRATI I ASIEN 1965 – 1975”

 1. Båtflyktning Says:

  Reblogged this on Vietnamkriget and commented:
  “Sydvietnam var på väg att bli en demokrati men pressad av hemmaopinion och världsopinion kom den amerikanska kongressen, sedan de amerikanska trupperna dragits tillbaka, att vägra fortsatt bistånd till Sydvietnam. Detta ledde till en snabb kollaps för Sydvietnams militära styrkor och en seger för diktaturen i Nordvietnam.”

 2. Båtflyktning Says:

  Du skriver “Sydvietnam var på väg att bli en demokrati …”. Jeg er enig.

  For sammenlikning med andre land, se:

  http://vietnamkrigen.wordpress.com/2010/07/24/hvor-fritt-var-sor-vietnam/

  • gautic01 Says:

   Tack för hänvisningen till bloggen “Vietnamkrigen”, som jag avser att besöka. Under 1965 till 1975 var jag aktiv i stöd i Sverige för USA och Sydvietnam. Gjorde tre besök i Sydvietnam och fick träffa president Thieu i Saigon med en delegation likasinnade från Sverige, Danmark och Norge. Det finns ett starkt behov för att ta upp dessa frågor till debatt i Sverige.

   Gautic01

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: