NY BOK AV BERTIL HÄGGMAN HANDLAR OM SVENSK-UKRAINSKA FÖRBINDELSER

7 juni 2014

I samband med Kristianstads 400-årsjubileum utkom den 28 maj 2014 Bertil Häggmans bok Hetman Filip Orlik – en ukrainsk frihetskämpe i Sverige 1715 – 1720. Orlik bodde med familj 1716 – 1719 i Kristianstad.

Den ukrainske statschefens äldsta dotter, Anastasia, gifte sig med den svenske generalen Johan Stenflycht, som ligger begraven i Vederslövs gamla kyrka i Kronobergs län. De hade två söner.

På svenskt territorium hann Orlik också bo i Ystad och på herrgården Grahlhof i Alte Fähre på ön Rügen i Svenska Pommern, Tyskland.

Både under 1600-talet och 1700-talet hade Sverige omfattande förbindelser med Ukraina, som blev självständigt 1648. Alliansen mellan Sverige och Ukraina under det stora nordiska kriget 1708 resulterade i att landets statschef (hetman) med familj kom att bo i Kristianstad från 1716 – 1719. De medlemmar av generalkosackrådet (Ukrainas regering) som följde Orlik i exil vistades i Stockholm. Under åren 1715 till 1720 fortsatte hetmanen kampen för ukrainsk självständighet och frihet, en kamp som fortsatte även sedan han lämnat Sverige.

Den nya boken handlar om Filip Orlik, hans barn och den ukrainska exilregeringen men också den svenske svärsonen, generalen Johan Stenflycht och barnbarnen.

Sedan november 2013 har Ukraina varit i världsmedias fokus på grund av att folkmajoriteten önskat att Ukraina närmar sig EU. Det har inte kunnat accepteras av grannlandet Ryssland, som olagligt ockuperat den ukrainska Krimhalvön och nu försöker destabilisera landet.

Under samarbetet mellan Sverige och Ukraina på 1700-talet utarbetade Orlik och hans medarbetare i turkisk exil den första ukrainska författningen år 1710, Europas första moderna författning som tillämpade maktfördelning. Den godkändes av Karl XII, som då var Ukrainas skyddsherre.

Publiceringen av boken skedde efter det att staden Kristianstad den 22 maj fått besök av Kungen och Drottningen med anledning av stadsjubileet. Den 25 maj hölls presidentval i Ukraina. Det blev en stor seger för de partier i landet som förordar ett närmande till EU. Den nye presidenten, Petro Porosjenko, är starkt EU-vänlig.

I år är det dessutom 25 år sedan Berlinmuren föll. Då öppnades vägen för Ukrainas självständighet, som blev verklighet år 1991.

Boken kan köpas på Regionmuseet i Kristianstad och i bokhandeln i nordöstra Skåne.

Bertil Häggman är jur.kand. och författare. Sedan pensioneringen 2001 har han på heltid arbetat med sitt författarskap. Han har deltagit i idé- och utrikesdebatten både i Sverige och utomlands och har publicerat över 150 böcker och tidskriftsartiklar på olika språk. Under senare år har han bland annat medverkat i Nationalencyklopedin och i flera amerikanska och engelska uppslagsverk. Han har forskat om Filip Orlik sedan början av 1990-talet. Boken utges med stöd av Kungl. Patriotiska Sällskapet.

I år är det 25 år sedan Berlinmuren föll. Då öppnades vägen för Ukrainas självständighet år 1991. Det finns anledning högtidlighålla inte bara den ukrainska befrielsen från sovjetiskt förtryck utan även att minnas alla de östeuropeiska nationernas frigörelse.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: