KUBAS DIKTATOR FIDEL CASTRO – LYXLIV, NARKOTIKAHANDEL OCH TERROR

Lena Breitner rapporterade den 7 juni 2014 att den danska dagstidningen Politiken den 6 juni skrev om Fidel Castros mångårige livvakt Juan Reinaldo Sánchez och hans bok ”Fidel Castros hemliga liv” tillsammans med en fransk journalist. Utdrag nedan:

Likt många diktatorer har alltså Castro skapat en image av att leva ett spartanskt liv, men enligt den f d livvakten är verkligheten en annan. Förutom ett liv i lyx med ett tjugotal sommarpalats och villor, där det på en av dem ingår lagun med delfiner och en sköldpaddsfarm, i det senare fallet eftersom Castro gillar sköldpaddskött, så har han alltså såväl skyddsrum som ramper för att avfyra missiler.

Få ska ha fått hälsa på i Castros lyx, men Gabriel García Márquez ska ha varit en som sett detta. Han kan vi inte fråga om hur det var eftersom han dog tidigare i år. Jag noterar dock att Nobelpristagaren García Márquez i Nathan Sachars dödsruna över honom i DN skildras som ”obrottsligt lojal med Castro och hans styre”.

I Sverige är vi nog lite oskuldsfullt omedvetna om Castros underrättelse- och säkerhetstjänst, liksom hans kopplingar till terrorism. På träningslägret Punto Cero de Guanabo 25 kilometer väster om Havanna ska latinamerikanska rörelser som Farc, ELN, M-19, FMLN, Túpac Amaru och något som kallas ”Lysande Stigen” ha tränats. Han ska även ha bjudit in den till terrororganisationen PFLP löst tillhörande Illich Ramírez Sánchez alias Schakalen samt folk från PLO, IRA, ETA och Svarta Pantrarna.

Livvakten vittnar om att Castro ska ha varit inblandad i colombiansk narkotikahandel och inslussning av kokain till USA.

2002 gjorde den svensk-chilenske journalisten Juan Diego Spoerer ett intressant program för SR P1 Dokumentär. Programmet heter ”Masetti – agenten som föredrog att förlora” och handlar om den avhoppade underrättelseagenten Jorge Masetti. Han var son till en argentinsk journalist som 1959 reste till Kuba och var med om att starta den så kallade kommunistiska revolutionen. När pappan, som blev spion och agent för Castro, senare stupar i Argentina blir han revolutionshjälte. Jorge Masetti värvas till den kubanska underrättelse- och säkerhetstjänsten vid 19 års ålder.

Till hans första uppdrag hör att omorganisera den argentinska stadsgerillan som tagit sin tillflykt till Europa.
Masetti kom att arbeta för Fidel Castro i fjorton år. Han utförde specialuppdrag i Europa, Latinamerika och Afrika. Hans karriär fick ett abrupt slut när Fidel Castro 1989 avrättade bland annat Masettis svärfar – generalen och underrättelseagenten Tony de la Guardia – i den så kallade Ochoa-affären.

Ni bara måste lyssna på radioprogrammet om Jorge Masetti. Juan Diego Spoerer berättar om en galen värld, där den kubanska världsrevolutionen ska spridas runt om i världen. Den kubanska underrättelse- och säkerhetstjänsten var i högsta grad verksam även i Europa. Masetti berättar om hur man blandar spionage och infiltration med ren kriminalitet som vapensmuggling, valutaförfalskning och bankrån.

1981 kom den avhoppade kubanske agenten Juan Vivès ut med sin bok Les maîtres de Cuba (Kubas herrar). Vivès tillhörde den kubanska underrättelsetjänsten G-2 och i sin bok beskriver han de kubanska underrättelseorganen, samt inte minst Fidel Castros nära relationer till Sovjetunionen och KGB och i hur hög grad KGB styrde de kubanska underrättelseorganen. Jag har för mig att han t o m pekar ut Castro som KGB-agent.

Här beskrivs gruppen ”Krokodil” , kodnamnet för träningslägren som speciellt riktade sig till gerillarörelser.

Det är inte någon hemlighet för någon att terroristorganisationer som IRA i Nordirland, ETA i Spanien, Röda Brigaderna i Italien, liksom åtskilliga andra grupper som spred terrorismen i Europa, i Amerika, i Asien eller i Afrika är resultatet av gruppen Krokodils arbete, summerar Vivès enligt en översättning som jag har fått.

Vivès menar att huvuddelen av den tidens terrorister har fått utbildning på Kuba, men att även utbildning getts i Sovjetunionen eller mer sällan DDR eller Bulgarien.

En e-bok utkommer den 9 juni 2014 av den danske journalisten Bent Blüdnikow som berättar historien om hur svenska Säpo och danska PET övervakade och kunde konstatera att Castros Europa-brigad slussade in och placerade agenter bland annat i och via våra länder.

I Kröcheraffären ska även ha funnits en chilenare samt i kretsen utvisade i sammanhanget ytterligare mexikanska medborgare, varav åtminstone en av de senare alltså nu ska visa sig ha varit Castro-agent.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: