BARA EN METOD KAN STOPPA IS

Svenska Dagbladet, Stockholm, publicerade den 3 september, 2014, en artikel av Stefan Olsson (Tankesmedjan Fri Värld) om att enda möjligheten att stoppa IS är militärt. Utdrag nedan:

Islamiska staten, IS, är en av de mest brutala terrororganisationer vi har sett på länge. Dess tentakler sträcker sig obehagligt nog även in i vårt eget samhälle genom de jihadister som rest från vårt land för att delta i våldsamheterna för att sedan komma hem igen.

…förmodligen finns det bara en metod att bli av med IS och det är att slå ned den militärt, i grunden.

IS har en global agenda grundad i en vansinnig ideologi där man på fullaste allvar gör anspråk på att få ena hela världens muslimer under en kalif. Och man har redan uttalat att kalifen – och därmed den ende sanne ledaren – är IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

För att uppnå detta mål vill IS etablera en ny stat i de områden man har erövrat i Irak och Syrien. Den nya staten ska vara ett hem för tillresta jihadister. Här ska de utbildas i terrorism. Det är en uttalad ambition.

IS ideologi påminner om de tyska nazisternas vanföreställningar som trodde att de skulle kunna upprätta det tusenåriga riket. Som bekant fanns det ingen annan medicin mot vansinnet än att tvinga fram en villkorslös kapitulation. (Kommentar: de sovjetiska kommunisterna led av samma vanföreställning).

På samma sätt är det med IS. Jihadisterna är inte intresserade av fred. De vill ha krig och tror i sin dårskap att de har Gud på sin sida och att de därför kommer att lyckas.

…det behövs ett krig för att få slut på människoslakten. Det är fullt förståeligt. Krig måste ju alltid vara den allra sista utvägen. Men vilken annan metod står till buds för att bekämpa en rörelse som är precis lika galen som de tyska nazisterna?

Stefan Olsson är chef för tankesmedjan Frivärld.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: