HISTORIENS VIKTIGASTE FÄLTSLAG – WARSZAWA 1920

Adam Zamoyski, Warszawa 1920 – Lenins misslyckade erövring av Europa, Dialogos, 2010

Förlaget Dialogos publicerade 2010 en bok av den oberoende amerikanskfödde historikern Adam Zamoyski. Han hade då tidigare publicerat en bok om Polens historia, tre militärhistoriska böcker och tre biografier.

Det är nog föga känt i Sverige på grund av vänsterdominansen i den akademiska världen i vårt land att den polske generalen och blivande presidenten Jozef Pilsudski räddade Europa från den sovjetiska bolsjevismen 1920. Slaget stod utanför Warszawas portar. Lenin var en hårsmån från att omintetgöra fredsfördraget i Versailles. Hans plan var att sprida bolsjevismen från Ryssland till Västeuropa. 1920 befann sig sovjetstaten i kaos. Ett sätt att överleva var att exportera revolutionen till det då vacklande Tyskland, vars ekonomi var dålig och som hotades av interna bolsjevikgrupper. Mellan Ryssland och Tyskland låg det nyligen självständiga Polen, som måste krossas in man kunde erövra Tyskland och marschera västerut för att skapa ett sovjetkontrollerat Europa.

I Polen kallades slaget ”undret vid Wisla”. Den polska armén leddes av den autodidakten, generalen Jozef Pilsudski, som stod som slutlig segrare över de framstormande bolsjevikarméerna. Lenins trupper led ett förödmjukande nederlag och han tvingades nu med sina förtryckarkollegor ägna sig främst åt att bygga kommunistiskt tyranni i det egna landet. Den 20-åriga fred som följde i Europa berodde i stor del på Pilsudskis och den polska arméns insatser.

Det finns en polsk storfilm om slaget vid Warszawa från 2010.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: