TYSKLAND MINNS FLYKTINGOFFREN VID DE ÖSTTYSKA GRÄNSERNA

I år är det 25 år sedan Berlinmuren föll och det ägnas särskilt stort intresse under 2014 i Tyskland. Naturligt nog står de flyktingar från Östtyskland i centrum som försökte fly från det land som i realiteten var ett enda stort fängelse.

Den antikommunistiska gruppen Inform i Lund, som författaren Bertil Häggman var med att bilda år 1963, visade särskilt intresse för den östtyska diktaturen. I dåvarande Östtyskland avhölls sedan 1950-talet en vecka av möten med kommunister från de nordiska länderna och östtyska, polska och sovjetiska deltagare. Under sommaren 1963 inledde Inform en kampanj riktad till deltagarna i den så kallade Östersjöveckan, som reste till Östtyskland via Trelleborg. Antikommunistiska affischer sattes upp och broschyrer delades ut. En minnesstund hölls också under sommaren 1964 för en östtysk flykting som hade försökt undkomma genom att hoppa ner på kajen från en färja i Trelleborgs hamn. Han föll så olyckligt mot kajkanten att han senare avled på Trelleborgs sjukhus.

Lena Breitner tar på sin blogg upp flyktingtragedierna. Utdrag nedan:

Hon erinrar om att det fanns många vittnen till händelserna. Det finns bilder och filmmaterial från tragedierna men också de lyckade flyktförsöken. Allt fokus på Berlin gör att vi gärna missar att det fanns andra sätt att fly på. Hela den tysk-tyska gränsen var hårt bevakad och även här finns allt från tragedier till lyckad flykt.

Folk försökte fly vattenvägen också. Under perioden 1961-89 dog faktiskt fler människor drunkningsdöden i Östersjön än vad som dog vid Berlinmuren. Människor försökte ro, paddla, simma från en diktatur.

Om detta och lite mer skriver Breitner i senaste numret av Magasinet Neo.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: