TVÅ KGB-AGENTER FRÅN SAP I REGERINGSKANSLIET PÅ 1970-TALET

Aftonbladet rapporterade den 11 december 2014 att en svensk socialdemokrat i maktens närhet värvades av Sovjetunionens underrättelsetjänst KGB 1973.

Det framgår av Vasilij Mitrochins KGB-arkiv…Utdrag nedan:.

På plats i Churchill Archives Centre i brittiska Cambridge har Aftonbladet grävt fram handlingar med svensk koppling i Vasilij Mitrochins nyligen offentliggjorda KGB-arkiv.

I dag kan vi avslöja att två KGB-kontakter i svenska regeringskansliet finns presenterade med kodnamn – dock inte med deras identiteter – i arkivet.

Så här står det i ordagrann översättning från ryskan:

”Slim” – Medarbetare i svenska regeringskansliet, aktiv socialdemokrat. Värvad 1973. Arbetade sex år utomlands, återvände till Sverige 1978, där Akulovij återupprättade kontakt med honom.

”Bertil” – Medarbetare i svenska regeringskansliet, värvad 1962 i Finland. Samband upprättat mellan honom och KGB i Moskva.

Handlingarna i Mitrochins KGB-arkiv visar också att KGB 1957 planerade att skicka en agent till Stockholm som skulle söka kontakt med medarbetare vid statsministerns kansli, diplomater, aristokrater och affärsmän. Det skulle ske genom besök på restaurangerna Den gyldene freden och La Rond.

Dessutom skulle agenten, som hade en falsk österrikisk identitet, försöka bli medlem i herrklubben Sällskapet och besöka sporthallen Squash.

Hela planen gick snöpligt om intet när svenska Säpo satte stopp för agentens inresa, troligen eftersom han redan stod under övervakning av engelsk och amerikansk underrättelsetjänst.

Förre chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt säger:

– Alla som var på svenska ambassaden i Moskva blev hårt bearbetade för att samarbeta.

Hur reagerar du på att en kusin till en KGB-agent fick i uppdrag att förföra en svensk diplomat?

– Det är inte oväntat. Honungsfåglar krånglade sig över bostadsfönster och approcherade icke ont anande svenska medborgare på ambassaden. Alla ambassadörer och tjänstemän på hög nivå var utsatta för mycket hård bevakning.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: