PUTINS HEMLIGA UKRAINAPLAN

Dagens Nyheter, Stockholm, den 25 februari 2015 rapporterade om Rysslands agerande i Krim och östra Ukraina. Det var planerat redan från början och inte något som utvecklats allteftersom. Det hävdar oberoende Novaja Gazeta som säger sig ha kommit över hemliga Kreml-dokument från februari förra året. Utdrag nedan:

Efter att Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj i november 2013 övergett ett samarbetsavtal med EU till förmån för närmare band med Ryssland utbröt protester i landet. Den 22 februari flydde presidenten och en beväpnad rysk operation följde…

Utvecklingen har inte skett spontant utan är resultatet av en på förhand orkestrerad plan, skriver Novaja Gazeta. Den oberoende tidningen, som redan har ett hot om indragning hängande över sig, har publicerat dokument som man hävdar styrker det.

Dokumenten som ska vara upprättade och presenterade under perioden 4 till 12 februari förra året och en central person bakom dem sägs vara oligarken Konstantin Malofejev som har täta band till såväl Kreml som separatistledare i Ukraina.

Ett ryskt övertagande av Krim och Donbass motiveras helt av geopolitiska och ekonomiska skäl. I sju punkter beskrivs Rysslands inflytande över Ukraina som hotat och risken vore då att framför allt förlora möjligheten att kontrollera gasförbindelserna till Europa.

Bland annat nämns organiserad olydnad mot Kiev i pro-ryska områden och att detta ska ges politisk legitimitet och moraliskt rättfärdigande. Därför föreslås folkomröstning och sådana hölls i både Krim och Donbass den 16 mars respektive 11 maj.

I en punkt framförs önskemålet om att lyfta frågan om ett enande med Ryssland med tre slagord som blivit bekanta under det gångna året: federation, oberoende och självbestämmande. Charkiv, Ukrainas andra stad, nämns som det egentliga målet efter Krim, men det misslyckades. Den senaste tidens oroligheter i staden tyder på att ambitionen kvarstår, enligt Novaja Gazeta.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: