ARKEOLOGER REKONSTRUERAR HETMANATETS HUVUDSTAD BATURYN I UKRAINA

Sedan flera år tillbaka arbetar arkeologer i samarbete mellan Ukraina och Kanada med att restaurera Baturyn, det ukrainska hetmanatets huvudstad under det stora nordiska kriget. Baturyn förstördes av en rysk armé, som sänts ut för att förhindra att förråd och artilleri skulle överlämnas till Karl XII och hans armé.

Som ett resultat av den ryska förstörelsen är Baturyn i dag en mindre ort men en gång var den hetman Ivan Mazepas huvudstad. Här verkade också Filip Orlik, hans kansler och från 1710 hans efterträdare.

Ivan Mazepa var Karl XII:s bundsförvant i syfte att med svensk hjälp uppnå oberoende för Ukraina. Självfallet var det en tragedi för Baturyns invånare och illdådet mot Baturyn kastar en skugga över dåtidens ryska armé. Det är nu ukrainsk historia och det är värdefullt om staden kunde återfå sin forna glans.

Volodomyr Mezentsev är en kanadensisk arkeolog från Toronto, som länge arbetat med utgrävningar på platsen. I en intervju har han framhävt att den slutliga förstörelsen av den stolta huvudstaden kom under sovjetisk tid, då allt som fanns kvar från 1600- och 1700-talen röjdes undan. Det ansågs helt enkelt onödiga.

Arbetet i Baturyn fortsätter trots den sovjetiska ockupationen av Krim och aggressionen i östra Ukraina.

I en rapport i Canadio-Byzantina 26 (januari 2015) har Mezentsev i ”Excavations at Baturyn in 2014” redogjort för utgrävningarna under sommaren 2014:

The Kowalsky Program for the Study of Eastern Ukraine at the Institute of Ukrainian Studies (CIUS), the Pontifical Institute of Mediaeval Studies (PIMS) and the Ucrainica Research Institute in Toronto are sponsoring the project.

Nu arbetar man med ett träpalats som byggdes under hetman Kyrylo Rozumovsky (1750 – 1764). Denne lät den italienske arkitekten Antonio Rinaldi färdigställa ritningar för palatset efter en inbjudan till Baturyn 1751.

När Ukraina är medlem i EU kommer säkert arbetet med återuppbyggnaden av Baturyn att kunna intensifieras så att staden kan återfå sin forna glans.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: