BALTOPS 2015 – MILITÄR STORÖVNING INFÖR STRANDPUBLIK

Kristianstadsbladet rapporterade den 15 juni 2015 att stora svävare, landstignings- och stridsbåtar, helikoptrar och till slut två B 52-or som svepte förbi längs kusten. Den 14 juni 2015 intog BALTOPS 2015 Ravlunda skjutfält och Hanöbukten utanför. Utdrag nedan:

Förutom svenska kustjägare deltog amerikanska, polska, finska och brittiska soldater i landstigningsövningarna, som pågick i omgångar under flera timmars tid.

B 52-planen…fingerade minsläppning utanför kusten – inte någon som var på plats i södra delen av Hanöbukten i lördags kunde undgå landstigningsövningen som ingår i den stora BALTOPS-övningen där totalt 5600 man deltar.

Att den största upplagan någonsin av den internationella övningen hållit till vid Ravlunda har synts och hörts ända sedan mitten av veckan som gick, då fartyg började samlas utanför kusten.

Både under torsdagen och fredagen pågick olika träningsmoment – inför lördagens stora övning då trupper från Sverige, Finland, Polen, USA och Storbritannien bland annat tränade landstigning.

Lördagen började med skarpa skjutövningar . De genomfördes i flera omgångar och med olika slags fartyg. De mest spektakulära var kanske de väldiga svävarna som sattes ut från amfibiestödfartygets USS San Antonios docka och som körde rakt upp på stranden, och tog stora laster både av manskap och exempelvis pansarfordon.

Övningen innebar goda tillfällen att träna på och testa hur utrustning funkar tillsammans – svenska stridsbåtar dockades till exempel i amerikanska fartyg.

På plats under förmiddagen fanns bland annat svenska marinchefen Jan Thörnqvist – och ledaren för hela BALTOPS-övningen, amerikanske viceamiralen James Foggo, som i ett litet tal för mediauppbådet på stranden bland annat tackade Sverige för dess medverkan – och passade på att gratulera prins Carl Philip till bröllopet.

Att intresset både för att delta i övningen, och intresset från till exempel media, varit större i år kan bero på det politiska läget kring Östersjön, ansåg han:

– Att intresset är större kan ju bero på det mer spända läget.

James Foggo fick också frågan om det är någon skillnad att öva i ett icke-Natoland.

– Det gör ingen skillnad alls, var svaret.

Övningen lockade också mängder med åskådare både till Haväng och norra kanten av skjutfältet. Sent på eftermiddagen kom till slut B 52-planen som många väntat på…

Och nu flyttar sig hela BALTOPS till Polen. Där ska övningen avslutas med en ännu större slutstrid – som lördagens övning var en generalrepetition inför.

Kommentar: Det finns anledning att känna tacksamhet över att i det nya kalla kriget svenska och utländska styrkor tränar försvar mot invasion. Skåne har i princip nästan helt demilitariserats i en felinriktad svensk försvarspolitik.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: