SVEN STOLPE – EN BETYDELSEFULL SVENSK ANTIKOMMUNIST

Under det ”galna kvartsseklet” då det kalla kriget pågick var den svenska författaren och kulturpersonligheten Sven Stolpe en mycket aktiv borgerlig antikommunist. En av hans personliga fiender var chefredaktören för Dagens Nyheter, Olof Lagercrantz. Denne hade gjort om den liberala tidningen och givit maoismen en priviligierad ställning på tidningen.

Det var en stor framgång för Lagercrantz att med stöd av Bonniers kunna hylla Mao och kulturrevolutionens Kina. Men det var inte bara Mao som gav glödande hyllningar. Enligt Stolpe gav DN också utrymme åt rysk propaganda och nordvietnamesiska kommunisters lögner.

I början av 1970-talet misstrivdes Stolpe i Sverige och hade planer på att flytta till Bayern. År 1972 var ett år då den kommunistsympatiserande vänstern var osedvanligt stark. Den tycktes dominera media och debatter. Men det visade sig vara en koloss på lerfötter.

Om Nordvietnams ledare Ho Chi Minh skrev Stolpe att:

denne man, vilken av bl.a. studenter, gymnasister och förvirrade kristna präster framställs som ett demokratiskt helgon. I själva verket var han en ordinär kommunistisk massmördare.

Vänsterradikalerna i den svenska debatten var ”rödskägg” och de beskrevs i ett brev som:

En fruktansvärd pöbel, som nu tycks dominera landet och särskilt sosse-pressen och facktidningarna.

När den katolske författaren Sven Stolpe fick tillgång till TV möttes han av både tillgivenhet och tacksamhet. Det fanns många andra som tröttnat på den ständiga kommunistpropagandan i vänstermedia.

År 1982 fick han tidskriften Contras frihetspris. Det ledde inte till att han blev utkastad från TV utan fortsatte sin roll som häcklare och provokatör. Nu fungerade inte den spärr som Dagens Nyheter, Aftonbladet och ABF byggt upp för att hindra att han skulle komma till tals.

När Sven Stolpe avled 1996 var det sedan många år klart att han hade rätt i sin kritik av ”rödskäggen”. Sovjetunionen hade kollapsat 1991 och den kommunistiska ideologin förpassats till ”historiens sophög”.

Professor Svante Nordins biografi från 2014 (Sven Stolpe – blåsten av ett temperament) ger en viss insyn i författarens antikommunistiska verksamhet, men den ägnas beklagligtvis allt för litet utrymme.

Det finns i dag anledning att minnas Sven Stolpes insatser under det kalla kriget med tacksamhet.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: