SENATOR JOHN MCCAIN VARNAR SVERIGE FÖR PUTIN

Dagens Nyheter, Stockholm, rapporterade den 19 augusti 2015 att den republikanske senatorn John McCain, på snabbvisit i Sverige, hissar varningsflagg för den ryske presidenten Vladimir Putin och förordar ökat svensk-amerikanskt försvarssamarbete. Urval nedan:

John McCain är del i en mindre grupp kongressledamöter som just nu genomför en studieresa till Norge, Sverige, Estland och Lettland.

Vietnamveteranen McCain satt över fem år i nordvietnamesiskt fångläger, torterades och fick överarmarna knäckta. Han har inte tillräckligt med rörlighet i armarna för att ens kunna kamma sitt hår.

John McCain är ordförande i senatens mäktiga försvarsutskott och republikanernas mest profilerade försvarspolitiker. Det är därför inte märkligt att hans något mer än dygnslånga Sverigebesök kom att domineras av försvarsfrågor i olika former.

Han hade samtal med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och träffade utrikesminister Margot Wallström (S) på lunch. Från regeringshögkvarteret Rosenbad tog sig McCain till Gärdet, där en helikopter väntade för transport till amfibieregementet Berga söder om Stockholm, under stort säkerhetsuppbåd.

Under den informella pressträffen på Gärdet underströk John McCain sin oro över den ryska militära upprustningen och det ökade hot som detta innebär för både Europa och USA.

För McCain har Ryssland länge varit ett rött skynke. Härom året liknade han landet vid ”en bensinmack förklätt till ett land”. För McCain har det ryska hotet ett ansikte: Vladimir Putin. Den ryske ledarens stormaktsambitioner har underskattats av USA:s nuvarande president Barack Obama, anser McCain.

– Jag tror inte att presidenten (Obama) förstår Putin. Men det gör jag, sade John McCain.

– Vi har att göra med en man med ett mycket aggressivt beteende. En man som styckat Ukraina – den första nation i Europa som sönderdelats på sjuttio år. En man som sagt sig vilja återupprätta det ryska imperiet och som hävdar att Sovjetunionens sönderfall var det tjugonde århundradets största misslyckande.

McCains recept till Sverige för att möta utmaningen från Ryssland och Putin är ökad satsning på försvaret och ökat försvarssamarbete.

– Det vore förmätet av mig att tala om för den svenska regeringen hur mycket pengar de ska lägga på försvaret. Men jag noterar att det skett en ökning vilket jag applåderar, sade senatorn.

Beträffande svensk-amerikansk försvarssamverkan var John McCain vag i detaljerna men framhöll vikten av gemensamma militärövningar.

– Jag tror att det svenska (militära) samarbetet med andra länder i närområdet och med USA är större än någonsin. Det är ett gott tecken och en konsekvens av att Sverige oroar sig för stabiliteten i regionen.

I nästa års presidentval i USA har John McCain ställt sig bakom sin gamle vän South Carolina-senatorn Lindsey Graham.

– Jag har övertygad om att det republikanska partiet kommer att ha utsett en stark kandidat i vår, säger McCain, som själv ställde upp mot Barack Obama i valet 2008.

Kommentar: Ett besök av senator John McCain i Sverige och Östersjöområdet är betydelsefullt. Det visar på att man i USA i ökande grad uppmärksammar det allvarliga ryska hotet inte bara mot Estland och Lettland utan även mot Sverige. I Finland, som inte besöks av den amerikanska kongressdelegationen, har man nu på hög nivå uppmärksammat det ryska hotet mot Åland. En rysk militär ockupation av ögruppen skulle utgöra ett allvarligt hot mot Stockholmsområdet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: