UKRAINA LIDER – BEHÖVER STARKARE EU-STÖD

Dagens Industri, Stockholm, publicerade den 30 september 2015 en artikel av professor Anders Åslund om konflikten i östra Ukraina. Utdrag nedan:

Enbart i år har det ukrainska parlamentet antagit fler än 400 reformlagar, många av dem både centrala och radikala. Energisektorn har reformerats. Framför allt har gaspriserna för hushållen fyrfaldigats, vilket har reducerat budgetunderskottet, minskat riskerna för korruption, lett till energisparande och förbättrat bytesbalansen.

Internationella valutafonden uttrycker stor uppskattning för vad som åstadkommits. I mars beslutade IMF att anta ett fyraårsprogram om 40 miljarder dollar, varav fonden själv bidrar med 17,5 miljarder dollar. Med IMF:s stöd har Ukraina nu lyckats skriva av 3,6 miljarder dollar av sin skuld till privata obligationsägare och skjuta upp ytterligare 11,5 miljarder dollar. IMF:s chef Christine Lagarde åkte själv till Kiev i september för att uttrycka sin respekt för de ukrainska reformatörerna.

I februari hade reserverna krympt till 5 miljarder dollar, motsvarande endast en månads import, och höll på att ta slut. Under tre dagar, 23–25 februari greps Ukraina av valutapanik. Växelkursen föll till hälften. Folk rusade till butikerna och tömde dem för att köpa vad de bara kunde.

Centralbanken tvingades införa strikt valutareglering. Tack vara IMF:s krediter lyckades centralbanken hejda paniken och växelkursen återhämtade sig. Ukrainas reserver har nu stigit till 13 miljarder dollar, men det är fortfarande för lite. IMF vill få upp dem till 17 miljarder dollar, men större vore önskvärt. Ukraina behöver mer reserver för att kunna lätta på sin valutareglering så att utrikeshandeln kan normaliseras.


.

Genom sitt handelsembargo har Ryssland berövat Ukraina hela 18 procent av sin tidigare export, vilken inte kan omdirigeras till andra marknader på kort sikt. Tidigare fick Ukraina utländska direktinvesteringar på 3 till 4 procent av BNP varje år, men de har försvunnit eftersom de flesta investerare är rädda för kriget.

Kan Ukrainas ekonomi räddas? Ja, men befolkningens lidande är stort…. Under första kvartalet i år föll BNP med 17,2 procent och under andra kvartalet med 14,6 procent. Nedgången har fortsatt under tredje kvartalet men mattats av kraftigt.

Ukraina lider men EU sviker. Chockerande nog har EU enbart avsatt 1,8 miljarder euro till lån till Ukraina i år, vilket gör Riksbankens bistånd till Ukraina i nödens stund än viktigare.

Anders Aslund, professor, Atlantic Council, Washington

Kommentar: Aslund uppgifter är betydelsefulla. Det är förvånansvärt att EU inte har givit Ukraina ett mer omfattande ekonomiskt stöd med hänsyn till att ett medlemskap i EU bör vara möjligt för landet år 2020.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: