SÅ SKALL SVERIGE STOPPA RYSKA PROPAGANDAN

Dagens Nyheter, Stockholm, rappoerterade den 17 april 2016, att regeringen inom kort beslutar att Sverige ska gå med i Natos center mot propaganda i Riga, Lettland.Den främsta orsaken är Rysslands allt mer intensiva psykologiska krigföring. Utdrag nedan:

I mars 2016 varnade säkerhetspolisen för att Ryssland bedriver informationskrig mot Sverige. Det är en psykologisk krigföring som pågår redan i fredstid för att påverka Sveriges agerande.

Den svenske försvarsministern har själv blivit utsatt för ett förfalskat brev om vapenexport till det krigförande Ukraina. Brevet har spårats till S:t Petersburg.

Riksdagen beslutade förra året att Sverige åter ska bygga upp ett totalförsvar. Där ingår ”ett psykologiskt försvar anpassat efter dagens förhållanden”. I första hand är det redan i dag en uppgift för Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB). Nästa steg är att Sverige kommer att gå med i centret för strategisk kommunikation, Stratcom, i Riga.

– Den första frågan är vem som ska vara på plats där. Det lär bli någon från MSB. Vi är också beredda att gå in med medel i Stratcom och diskuterar med andra länder om att få med någon i ledningen, säger en svensk minister.

Centret för strategisk information

Centret ligger i Riga och grundades av Lettland i augusti 2014.

Flera länder sponsrar institutet: Estland, Italien, Litauen, Polen och Storbritannien. Dessutom bidrar Holland, USA och Finland.
Det är ett av 23 center som inom olika områden bidrar till högre kunskaper och utbildning för Nato och dess partnerländer.

Förutom Rysslands metoder studeras också bland annat hur IS via internet lyckas rekrytera terrorister i Europa.

Ryska insinuationer och förfalskningar

Sverige

Dmitrij Kiseljov är numera Putins propagandachef och angrep i den statliga ryska tevekanalen Rossijas veckoprogram ”Vesti” om sexualmoralen i Sverige: ”Tidigt sex är norm från nio års ålder, men – lyckligtvis – har de erektionsproblem bland barn redan från 12 års ålder. Så går det till – europeiska värden i all ära.”

Stödet för Ukrainas EU-avtal förklarades av Kiseljov med att Sverige söker revansch för Karl XII:s nederlag mot Peter den store vid slaget i Poltava 1709. Utrikesminister Carl Bildt påstods ha varit CIA-agent.

Våren 2015 förlöjligade Kiseljov svensk ubåtsjakt.

På sociala medier i Ryssland cirkulerade i juli 2015 falska rykten om att Sverige köper upp den bördiga ukrainska svartjorden runt Poltava för att importera den till Dalarna.

I februari 2015 spreds från en tysk webbplats för medborgarjournalistik ett förfalskat brev där försvarsminister Peter Hultqvist gratulerade Bofors till en kanonaffär med det krigförande Ukraina. Brevet har spårats till S:t Petersburg.

I maj dök det upp ett förfalskat brev från en svensk åklagare om krigsbrott i Ukraina som misskrediterade justitieminister Morgan Johansson.

I april 2016 var utrikesminister Margot Wallström adressat för en märklig vädjan om vapen till kvinnliga IS-soldater för att kunna bekämpa al-Assadregimen i Syrien, som ju Ryssland stöder.

Lögner blir nyheter

Ukraina

Under krisen mellan Ukraina och Ryssland 2014 fungerade ryska medier alltmer som propagandaorgan. I ryska tv-nyheter skådespelade en och samma kvinna som upprörd soldatmoder, indignerad invånare i både Kiev och Odessa samt som motståndare till Majdan-rörelsen.

Efter krigsutbrottet publicerade ryska medier upprörande bilder på ukrainsk krigföring – bilder som visade sig komma från andra, tidigare, krigshärdar runt om i världen.

Den 4 juni 2014 sände ryska statliga Kanal 1 ett skrämmande ”vittnesmål” om att en treårig pojke torterats och korsfästs av ukrainsk militär i Slovjansk, något som aldrig kunnat styrkas.

”Soldat” skjuter på koranen

USA

I september 2015 dök det upp en video på internet där en svärande amerikansk marinkårssoldat prövar ett ryskt vapen genom att skjuta sönder en koran. Den 11 september spreds videon av Twitterkontot ComradZampolit: ”Har de efter alla sina 9/11-tårar verkligen inte lärt sig att man inte kan leka med islam?” På ett Instagramkonto från Tjetjenien hotades det med att ”islam inte förlåter sådant”.

Brittiska medieföretaget BBC granskade videon. Uniformen var inte den reglementsenliga och ”soldaten” spårades till Ryssland där han hade kopplingar till en anställd vid en ”trollfabrik” i S:t Petersburg. Syftet med den fabricerade videon var av allt att döma att underblåsa USA-fientliga känslor hos muslimer.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: