NÅGRA MINNEN AV TRAN VAN AN, SYDVIETNAMESISK MINISTER FÖR ÅTERANPASSNING AV FNL-AVHOPPARE

Det sydvietnamesiska programmet för att förmå vietnamesiska kommunistiska officerare, soldater och partibyråkrater att desertera inrättades 1963. Det kallades ”Öppna armar” syftande på att man i Republiken Vietnam skulle motta avhoppare med öppna armar och försöka återanpassa dem.

Omkring 1965 hade svenska vänsterextremister inlett omfattande och våldsamma angrepp mot de i Sverige som inte gav stöd till FNL. Kommittén för ett fritt Asien hade 1966 inbjudit den minister i Saigon, som var ansvarig för desertörerna, Tran Van An, att hålla möten i Sverige för att informera om den sydvietnamesiska synen på det kommunistiska invasionskrig som då rasade i det hårt drabbade landet. Han hade tagit med sig två avhoppare: en före detta löjtnant i ett nordvietnamesiskt infanteriförband och en facklig representant som vänt ryggen till regimen i Hanoi.

I Uppsala tvingades dock ministern ställa in ett offentligt möte i universitetets sal IV. Rapporter om att FNL-demonstranter hade hyrt bussar i Stockholm för att ta sig till Uppsala och störa mötet blev avgörande. Det rådde osäkerhet om svensk polis kunde skydda ministern från fysiskt våld från de kommunistiska demonstranterna.

Juristen och författaren Bertil Häggman var med i Uppsala som KFA:s ordförande och minns väl den åldrande frihetskämpen Tran Van An (f. 1903). Han hade studerat i Frankrike, var gift och hade fem barn och hade redan 1947 – 1949 varit informationsminister i den provisoriska sydvietnamesiska regeringen efter fransmännens tillbakadragande. Sedan 1952 hade han varit medlem av Röda Korset.

Minister An hade varit utgivare och redaktör för en rad dagliga tidningar och tidskrifter. Under Paristiden gav han ut Vietnam Hoc Sinh Bai, en studenttidskrift. I Saigon publicerade han ett flertal böcker bland annat en bok med titeln (översatt till engelska) ”Gen. McArthur och Pres. Truman’s Decision” (1951).

Under ett offentligt möte i Stockholm hade kommunistiska demonstranter tvingat bort ministern från talarstolen vid ett offentligt möte och vid ett senare besök i Köpenhamn under samma resa blev det vid ett möte allvarliga kravaller.

Yttrandefrihet har inte varit de skandinaviska vänstextremisternas styrka.

Advertisements

One Response to “NÅGRA MINNEN AV TRAN VAN AN, SYDVIETNAMESISK MINISTER FÖR ÅTERANPASSNING AV FNL-AVHOPPARE”

  1. Båtflyktning Says:

    Reblogged this on Vietnamkrigen and commented:
    Et interessant innlegg på svensk handler om hvordan en sørvietnameser i 1966 forsøkte å tale sin sak i Sverige mot døvende ører.Tran Van An ble født i Sør-Vietnam i 1903. Han kjempet mot franskmennene. Under Diem-regimet satt han fengslet i 9 år til 1964. Deretter ble han minister “open arms” (Chieu Hoi). Han dro til Frankrike i 1975, bodde i Rennes inntil sin død i 2002.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: