SOVJETVÄNNEN (S) SOM FÖRSTÖRDE SVENSKA SKOLAN

Kristianstadsbladet publicerade den 27 juni 2016 en betydelsefull kommentar om den svenska skolan. Den utgår från en ny bok av Lundaprofessorn Inger Enkvist. Ett utdrag ur artikeln kan läsas nedan:

Enkvists nya bok heter ”De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem” (Gidlunds förlag). Den beskriver de beslut och de personer som lyckats sänka kunskapsnivån i den moderna skolan. Den borde bli obligatorisk läsning för alla i utbildningsdepartementet – särskilt för skolministern Fridolin; han kan behöva en bok, ibland. Den är lättläst och omfattar bara 250 sidor.

Den genomgående tendens Enkvist finner är att skolan de senaste 70 åren blivit ett system mer för politisk styrning av barnen än för utbildning. 1946 års skolkommission avstyrkte en differentiering eftersom det skulle gynna de mer teoretiskt begåvade eleverna.

Stellan Arvidson konstruerade enhetsskolan, som sedan blev grundskolan. Han var marxist och ordförande i Föreningen Sverige-DDR. Han var också aktiv i Förbundet Sverige-Sovjetunionen.

Arvidson och Alva Myrdal ingick i 1957 års skolkommission. Den ville avskaffa realskolan med argumentet att alla elever inte behandlades likvärdigt – det vill säga de fick inte samma betyg. Det centrala i skolan skulle vara personlighetsfostran, inte kunskaper.

Eleverna skulle fostras till socialistiska individer, inte lära sig gamla kunskaper.

Anta att alla är exakt lika; då får vi automatiskt jämlikhet. Anta att alla trots skillnader vill vara jämlika; då strävar alla efter detta mål. Men anta att människor har olika preferenser. Då gör de skilda val. Och det är då jämlikhetspolitiken blir nödvändig, om människor ska tvingas in i den mall som staten bestämt. Tvånget blir jämlikhetens förutsättning.

Kommentar: Den svenska skolan har nu hamnat i händerna på en ny Stellan Arvidson. Den miljöpartistiske skolministern är inte socialist av svensk normalmodell. Han står högst sannolikt till vänster om (s) och nu är det dags för en ny omgång av nedgång för den svenska skolan.

Det kan finnas anledning påminna litet om den svenska skolans huvudförstörares bakgrund. 1985 citerade Stellan Arvidson i ett tal vid en Freds- och Solidaritetsafton i Medborgarhuset i Stockholm den östtyske kommunistpartichefen Erich Honecker:

Den svenske skolreformatorn lovordade med Honeckers ord det sovjetiska planhushållningssystemet. Där utnyttjades, sade Arvidson, alla resurser, där fanns inga kriser, ingen arbetslöshet…

Enda utvägen för ”det kapitalistiska systemet” var våld och krig. Nu var folkets fredsrörelse viktigare än någonsin.

År 1969 belönades den socialdemokratiske skolreformatorn Arvidson med ett hedersdoktorat i Östtyskland. Resten av sitt liv tackade han för utmärkelsen genom att i Sverige berömma den östtyska diktaturen.

Från 1968 till 1987 var Arvidson ordförande i Förbundet Sverige-DDR. Han efterträddes de sista åren innan den östtyska kollapsen av biskop Lars Carlzon. Varken Arvidson eller Carlzon arbetade för Stasi. Politiker och kulturpersonligheter behövde inte skriva på någon förbindelse. De fungerade som värdefulla kontakter och dörröppnare och belönades därefter.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: