VILSELEDNING – UKRAINAKRIGET I SVENSKA MEDIER

Timbro har i september 2016 givit ut en betydelsefull bok av Stefan Olsson om hur det pågående Ukrainakriget behandlas i svenska medier.

Ryssland bedriver en omfattande desinformationskampanj i Sverige. Syftet är att skada Ukrainas rykte genom smutskastning i media. Kampanjen är en del i det som har kommit att kallas den ryska hybridkrigföringen där traditionellt militära medel blandas med andra medel för politisk påverkan. Desinformationen bygger på erfarenheter från det kalla kriget, då Sovjet bedrev en omfattande politisk krigföring i Väst (”aktiva åtgärder”). Författaren Bertil Häggmans bok ”Desinformation” (1990) behandlade bland annat sovjetiska förfalskningar, inflytandeagenter och internationella sovjetiska frontorganisationer som en del av den antivästliga sovjetiska politiken.

Genom att sprida falsk information har Ryssland lyckats påverka mediebilden av kriget, Syftet är bland annat att försvaga stödet för sanktioner inom EU mot Ryssland. Metoden kallas numera för ”reflexiv kontroll” och är den ryska varianten av psykologiska operationer.

Den kanske viktigaste metoden i det ryska propagandakriget är att misstänkliggöra de frihetskämpar som stred för Ukraina både mot Hitler och Stalin sedan 1943. Då bildades den ukrainska motståndsarmén (UPA), som var både antinazistisk och antikommunistisk. När den nazityska ockupationen upphörde riktade UPA vapnen mot Röda armén. Fram till krigsslutet administrerade UPA stora områden i västra Ukraina men drevs sedan undan i omfattande antigerilla-operationer av sovjetiska och polska styrkor och motståndet upphörde 1952-1953. Närmare information om UPA och dess kamp mot nazism och kommunism finns i författaren Bertil Häggmans bok ”Frihetskämpar” (1987). På den politiska sidan leddes motståndet av Stepan Bandera och Jaroslav Stetsko. Under andra världskriget tillbringade dessa en lång period i tyskt koncentrationsläger för sin kamp för ukrainsk frihet och självständighet. Bandera mördades av en KGB-agent i München i början av 1960-talet.

Under det kalla kriget smutskastades de ukrainska frihetskämparna av KGB, som producerade ett stort antal falska dokument, som skulle bevisa att UPA samarbetade med nazisterna under andra världskriget och deltog i judeutrotning. Den vänstervridne historiedocenten Per-Anders Rudling vid Lunds universitet bedriver sedan några år en kampanj mot Ukraina. Rudlings publikationer ligger på samma linje som den ryska vilseledningskampanjen om Ukraina och ukrainsk historia. Det finns dock inte några bevis för att han samarbetar med ryska propagandaorgan.

I ”Vilseledning” granskar statsvetaren Stefan Olsson hur svenska medier rapporterat om kriget i Ukraina. Boken ger en bild av hur journalistiken påverkats i ett antal fall från krigets första år utifrån kriterierna om saklighet och opartiskhet.

Förord av författaren och journalisten Johanne Hildebrandt, tidigare krigsrapportör och sedan 2012 ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Stefan Olsson är statsvetare och frilansskribent. Tidigare chef för tankesmedjan Frivärld, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, forskare på Uppsala universitet och Institutet för framtidsstudier.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: