ANTIKOMMUNISTEN KJELL ALBIN ABRAHAMSSON HAR AVLIDIT

Journalisten, författaren och Östeuropaexperten Abrahamsson avled den 22 september 2016 i Gdynia, Polen. Kjell Albin Abrahamsson har varit medarbetare i tidskriften Contra. Hans artikel om vulgärvänstern i Contra nummer 4 2016 blev hans sista. Abrahamsson har hyllats som ”Sveriges bäste korrespondent” under sin tid vid Sveriges Radio, då han var stationerad i bland annat Moskva, Wien och Warszawa.

Den kanske viktigaste boken av Abrahamssons hand var ”Låt mig få städa klart!” (Hjalmarson & Högberg Bokförlag), en bred uppgörelse med kommunismen i Sverige och betydelsen av att vara antikommunist. Alla sansade människor i Sverige borde vara antikommunister sedan kommunismens brutalitet avslöjats efter Sovjets kollaps 1991.

I sin sista krönika 2016 gjorde den Jämtlandsfödde Abrahamsson upp med vänstern. Han jämför debattklimatet i Sverige med det som råder i Tyskland. Här nedan några utdrag ur artikeln i Contra:

Det intoleranta debattklimatet i Sverige skyller jag på vulgärvänstern som spelar en överdrivet stor roll i opinionsbildningen. I Tyskland finns också vad jag kallar för vulgärvänster som också rymmer en floskelvänster, gnällvänster, stolpskottsvänster, spendervänster, kulturvänster, identitetsvänster, skygglappsvänster, södermalmsvänster, finvänster, gatuvänster, hatvänster, etikettvänster, skäggvänster, rasvänster, kränkthetsvänster, gammalvänster, skrikvänster och kasta sten-vänster. I Tyskland är vulgärvänstern marginaliserad i samhällsdebatten, i Sverige leder den det offentliga samtalet.

Säkert finns det också i Tyskland en Martin Aagård, Henrik Arnstad, Dilan Apak, Lisa Bjurwald, Ali Esbati, Dror Feiler, Göran Greider, Rosanna Dinamarca, Anders Lindberg, Bahrang Tin Tin Miri, Karin Pettersson, Baker Karim, Åsa Linderborg och Fredrik Virtanen, men de återfinns i medielandskapets periferi, i marginalen. I Sverige däremot rör de sig i gammelmedias centrum.

För inte så länge sedan fanns på kultursidorna utrymme för konservativa röster som Gunnar Björk, Stig Strömholm, Sven Stolpe, Gunnar Unger. Visserligen är Johan Hakelius förträfflig men kan inte ersätta dem alla i vetande och lärdom.

I den svenska debatten har vulgärvänstern lyckats tysta alla som inte ylar med ulvarna.

Det finns gott om extremvänsterorganisationer och nätverk som tillåts arbeta nästan helt ostört av den enögda svenska journalistkåren: Antifascistisk Aktion (AFA), Revolutionära Fronten, Allt åt alla, Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF) eller den senaste skapelsen som visade upp sig på årets Prideparad: Svartrosa blocket vars mål är att stoppa ”poliser, moderater och andra nazister”.

Abrahamsson citerade också i sin artikel de numera klassiska orden av Horace Engdahl: ”Tyskland är ett Sverige för vuxna”.

Den antikommunistiska upplysningen kommer att fortsätta även efter Abrahamssons död men han lämnar en stor lucka efter sig. Tidskriften Contra kommer att fortsätta att informera om kommunismens brott. Utanför Sverige fortsätter ett mer omfattande antikommunistiskt upplysningsarbete. Ett estniskt initiativ vill att ledande kriminella kommunister från kommunisttiden i Europa ställs inför rätta. Det är betydelsefullt att kommunismens brott inte glöms bort. I de östeuropeiska länderna fortsätter brottsutredningarna och upplysningen om kommunismens brott. Den statliga tyska upplysningen om regimbrotten i DDR under sovjetockupationen är fortsatt ett föredöme.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: