FRIHETSKAMP MOT SOVJETOCKUPATION I ÖSTTYSKLAND

Den hette Kampfgruppe gegen Unmenschlichkeit (KgU) eller Kampgruppen mot omänsklighet och hade grundats av den unge tyske juristen Rainer Hildebrandt på 1950-talet. Medlemmarna tog sig på hemliga vägar över till Östtyskland. Regimen i Östberlin hade stora svårigheter att spåra dem.

Huvudvikten låg dock på psykologisk krigföring med användande av flygblad. Miljoner av dessa smugglades in i den av Sovjet ockuperade zonen av Tyskland. Flygbladen spreds med hjälp av tiotusentals ballonger som varje dag, främst på sommaren, sändes i väg i mindre paket.

Vidare publicerades den antikommunistiska satiriska tidskriften Tarantel (Giftspindeln) och Kleiner Telegraph (Lilla telegrafen). Folkpolisen i Sovjetzonen hade stora svårigheter att stoppa den antikommunistiska informationskampanjen.

När KgU:s verksamhet upphörde inledde det tyska försvarets Avdelning för psykologiskt försvar en egen kampanj. Mellan 1961 och 1965 skickades mer än 100 miljoner flygblad österut med ballonger främst från området kring städerna Münster och Ulm. Utbildningen av ballongenheterna skedde i slottet Alfter och chef för utbildningen var överste dr Karl Christian Trentsch.

Den nya avspänningspolitiken under socialdemokraten Willy Brandt medförde att den psykologiska krigföringskampanjen upphörde under 1965, något som uppskattades av den tyska vänstern, både kommunister och socialdemokrater inom vänsterfalangen.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: